Ce este PVC-ul?

PVC-ul a fost descoperit in anul 1912 de Fritz Klatte. Principiile de baza pentru productia industriala a P.V.C.-ului poate fi rezumata in 5 etape, astfel :
1. Producerea clorinei prin electroliza sarii.
2. Producerea etilenei prin rafinarea petrolului si cracarea naftalinei
3. Din sinteza chimica a acestor doua elemente rezulta un monomer , vinilclorul , in forma gazoasa.
4. Din polimerizarea structurii acestui monomer rezulta polivinilclorul , un praf inert.

PVC-ul in forma finala poate fi pulbere sau granulePudra PVC-U in starea sa pura (alba) nu este corespunzator pentru extruziune. De la 10 pana la 15 produse trebuie sa fie adaugate (stabilizatori, lubrifianti, pigmenti, modificatori care sa-i sporeasca rezistenta la soc, etc.). Dupa aceasta operatie de amestecare, produsul final, care este sub forma de pudra sau granule, este gata pentru extruziune. Crearea de dispozitive de inalta performanta, matrite si calibratori formeaza o veriga esentiala in lantul de extruziune.
¨ Matrita este instalata la iesirea masinii de extrudat si canalizeaza fluxul de materiale pentru a forma profilul dorit.
¨ Calibratorul da profilului configuratia sa finala prin racire si formarea prin vacuumarea peretilor.

Aceste matrite si calibratori sunt formati dintr-un otel special, care garanteaza calitatea produsului pe termen lung.Extruderea este metoda prin care pudra sau granulele de PVC se transforma in produsul semifabricat- profilul din care urmeaza sa se execute sistemele de usi si ferestre.In afara de proiectarea si fabricarea dispozitivelor necesare trebuie asigurata si intretinerea utilajelor, acestea fiind continuu monitorizate si optimizate. . Aceasta strategie este necesara pentru garantarea calitatatii profilelor tot timpul.

Desi procesul pare a fi simplu, toate etapele extruziunii si utilajele implicate trebuie sa lucreze intr-o armonie perfecta pentru a da un produs absolut perfect din toate privintele. Axul extruderului injecteaza compusul intr-un cilindru incalzit care gazduieste un "surub", care se invarte impingand materialul omogen si plastic catre orificiul matritei, unde PVC-U ia forma profilului dorit. In final, profilul extrudat este taiat la lungimea ceruta de procesul urmator.

Productia de PVC-UE celular este realizata folosind procesul de coextruziune. Aceasta inseamna ca un singur proces le permite celor doua materiale sa fie coextrudate sub forma unui ansamblu. Inima profilelor coextrudate consta din PVC-UE celular rigid, neplastificat. Stratul exterior, aplicat inimii prin coextruziune, este alcatuit din PVC-UE rigid neplastificat, extrem de rezistent la soc.

Desigur, ca pentru a raspunde tuturor exigentelor pietii, a fost necesar ca profilele finite sa fie produse intr-o gama variata de culori, pe linga culoarea alba care este folosit pe scara larga.

Tehnicile de finisare a profilelor extrudate sint foarte variate,de la companie la companie,dintre acestea distingindu-se citeva mai uzuale si anume:
• colorarea in masa – care consta in colorarea amestecului de granule si obtinerea in urma extrudarii a unui profil de diferite culori
• aplicarea filmelor acrilice – metoda consta in aplicarea pe suprafata profilelor, aclimatizate in prealabil pentru a spori aderenta filmului si tratate cu adezivi, a unui film acrilic activat termic si aplicat cu ajutorul unor role. Profilele tratate astfel dau o nota deosebita timplariei PVC, acoperind o gama foarte diversificata de culori si nuante, cele mai cunoscute si apreciate fiind cele de stejar, fag si pin rosu.
• imprimarea - este o metoda folosita mai rar si consta in incorporarea in profil a diferitelor modele si culori dupa care acestea sint finisate cu un invelis rezistent lucios sau mat in functie de comanda.Controlul calitatii

Bineinteles ca un aspect foarte important al productiei de profile din PVC este si controlul calitatii, care se face zilnic de personal specializat.Pornind de la materia prima si pina la profilul extrudat, totul este riguros verificat, in conformitate cu standardele impuse de institutele de control al calitatii. Producatorii de profile PVC dispun de laboratoare specializate in care produsele semifabricate sint testate in cele mai mici amanunte, dimensiune,culoare,stabilitate termica,rezistenta la soc,contractie, rezistenta la razele ultraviolete.Rigoarea acestor controale fiind o garantie a calitatii materialelor produse.

De ce PVC-U ?

Principalele caracteristici ale P.V.C.-U il recomanda ca un material extrem de durabil care ofera importante beneficii atit economice cit si ecologice, pe care le enumeram mai jos:

Rezistenta la conditii climatice

PVC-U asigura o buna rezistenta la atacul bazelor, acizilor neoxidanti, sarii, alcoolilor, grasimilor si uleiurilor minerale. Ca rezultat, profilele PVC-U pentru ferestre se comporta excelent sub majoritatea conditiilor agresive de clima (zonele de coasta sau zonele industriale abundent poluate, de exemplu). In oricecaz PVC-U este sensibil la solventii clorinati, benzen, toluen, xilen, acetona, esteri si, la cantitati mai mici, la acizi oxidanti (dar, ca o regula generala, un profil de fereastra nu vine in contact cu astfel de produse). Toate aceste teste au aratat excelenta rezistenta la imbatrinire Aceasta rezistenta rezulta in buna conservare ale culorilor originale si ale proprietatilor fizice.

Protectia la foc

PVC-U are o buna rezistenta la foc deoarece contine clor. Temperatura ceruta pentru ca PVC-U sa ia foc este cu mult mai mare de 150 0 C decat cea ceruta pentru lemn. Odata aprinse, majoritatea PVC-U folosite in cladiri se sting singure. Ele pot, oricum, continua sa arda in combinatie cu alte materiale. Cu toate acestea, caldura raspandita de PVC-U este mai mica decat cea raspandita de alte materiale plastice si de lemn. Deci folosirea PVC-U in loc de lemn reduce riscul incendiului si de asemenea viteza cu care se poate propaga. Aceasta combiantie a proprietatilor conduc aplicatiile din PVC-U spre cea mai buna categorie amaterialelor organice pentru prevenirea incendiilor.

Rezistenta la produsi chimici

Lista cu produsele chimice la care P.V.C.-U poate rezista este foarte lunga si aceasta se poate pune la dispozitie celor interesati, la cerere.

Proprietati antifungicide

Nu permite dezvoltarea mediilor bacteriologice pe acest tip de material, fiind recomandat in spitale,industria alimentara,etc.

Intretinere usoara

P.V.C.-U este extrem de usor de curatat, datorita suprafetelor netezi si lipsite de porozitati folosind un detergent usor dizolvat in apa.

Izolare termica

Incalzirea reprezinta 60-70 % a consumului de energiei al locuintei. Pentru a mentine o temperatura mai Inalta in interiorul camerei decat afara, caldura trebuie sa fie in permanenta adaugata ca sa compeseze pierderile de caldura prin diferite elemente de constructie.Pierderile de caldura prin ferestre reprezinta 30-40% din totalul pierderii de caldura intr-o casa. Caldura pierduta printr-un element de constructie este direct proportional cu valoarea U (emisia termica) a elementului. Altfel spus o valoare U mare (exprimata in W/m 2 K) inseamna o energie mare pierduta iar o valoare U scazuta inseamna o izolare buna. Ca silemnul , P.V.C.-U este un foarte bun izolator. In prezent conductivitate termica a P.V.C.-U este de 0,17 W/mC ° .Pentru comparatie, coeficientul de conductivitate termica pentru aluminiu este de 210 W/mC ° . Profilele PVC-U au cea mai scazuta valoare U si de aceea furnizeaza cea mai buna izolare. Vorbind tinand seama de aceste elemente, noi intelegem ca o fereastra cu geam dublu folosind profile PVC-U are 64% mai putine pierderi de caldura decat o ferestra identica fabricata folosind profile de aluminiu,un factor decisiv pentru energia anuala consumata.Pe linga acestea trebuie sa aratam si principalele avantaje din punct de vedere al izolarii termice, fata de aluminiu si anume:
1. Gasim o mare diferenta de temperatura intre suprafetele interioara si exterioara a profilului, trasatura caracteristica a eficientei materialelor izolatoare. Profilul PVC-U izoleaza mai bine decat geamul dublu, deoarece are o conductivitate termica scazuta.
2. Temperatura pe suprafata interioara a gemului este mult mai scazuta decat pe suprafata interioara a profilului. Aceasta inseamna ca acolo nu va exista condens pe profilul PVC-U.
3. Temperatura pe fetele interioare ale profilelor este aproape aceeasi cu a atmosferei ambientale. Acest fenomen explica remarcabilul sentiment al confortului furnizat de ferestrele PVC-ul.

Izolarea fonica

Izolarea fonica , alaturi de cea termica ,este o problema esentiala pentru sporirea confortului locuintelor, mai ales ca s-a demonstrat,conform celor mai recente descoperiri din domeniul medical, ca un nivel ridicat al zgomotului poate genera diverse boli cu caracter patologic. P.V.C. –U realizeaza o reducere a nivelului zgomotului cu pina la 40 % .

Rezistenta la soc

Aceasta proprietate este data aparent de testele realizate pe profile la temperaturi variate. Aceste teste trebuie sa reproduca cat mai exact posibil constrangerile la care sunt supuse profilele in practica.

Comportarea la caldura

Corespondenta PVC-U la rezistenta la deformatie sub actiunea caldurii este definita prin temperatura punctului de inmuiere Vicat. Acesta temperatura este in jur de 82 0 C (masurata la 50 N in ulei de siliciu).

Confortul de locuit

Permeabilitatea la aer este o proprietate a unei ferestre inchise de a permite aerului sa treaca direct cand exista o diferenta de presiune. Testul relevant este reprodus de doua ori (o data inainte si o data dupa testul obturatorului). In ambele cazuri, permeabilitatea la aer este determinata pentru o presiune pozitiva si una negativa. Aceasta permeabilitate la aer, exprimata in m 3 /ora impartita prin lungimea deschiderii muchiilor (m 3 /ora pe m a deschiderii muchiilor) este declarata intr-o diagrama dupa presiune, exprimata in Pascali.Trei teste au fost realizate sa defineasca rezistenta fizica la vant: testul de deformatie, testul presiunii pozitive si negative repetate (pulsatiile) si testul de siguranta .

Conservarea mediului

Productia si prelucrarea PVC-U cauzeaza cu greu vreo stricaciune mediului. Desi sarea este prezenta in cantitati nelimitate pe planeta noastra, petrolul, pe de o parte, este o materie prima comparativ rara. Oricum, productia de PVC-U cere numai 43% petrol in timp ce majoritatea altor materiale plastice sunt derivate 100% din produse petroliere. In plus, materialele plastice reprezinta numai 4% din consumul de petrol .

O balanta ecologic favorabila

Cercetarea stiintifica realizata pe plan international a aratat ca profilele PVC-U sunt din punct de vedere ecologic o alegere responsabila pentru fabricarea ferestrelor si usilor. Intr-adevar, durata de viata a ferestrelor din PVC-U este de doua ori mai lunga decat a unei ferestre de aluminiu si de trei ori mai lunga decat a ferestrei din lemn. Costurile energiei pentru fabricarea unei ferestre din aluminiu sunt aproape de trei ori mai mari decat a unei ferestre din PVC-U. Pentru o fereastra din lemn, costurile energiei sunt cu 5% mai mari decat pentru o fereatra din PVC-U. Nu numai ca PVC-U reduce costurile energiei dar, in plus, poate fi reciclat 100%.

Balanta ecologica este suma elementelor pozitive si negative pentru mediu. Acesta balanta este considerata a fi favorabila sau nefavorabila pe baza consumului de energie si evitarea poluarii. Deci, lemnul pentru a fi folosit pentru ferestre trebuie sa fie doborat, transportat, taiat, cioplit si incleiat si apoi, odata ajustat, trebuie sa fie tratat si vopsit cu regularitate ca sa opresti putrezirea si sa-i mentii aparenta estetica. Toate aceste operatii cer energie sau afecteaza mediul intr-un fel sau altul. Combinatia tuturor acestor factori confirma ca PVC-U are o balanta ecologica favaorabila. Firmele producatoare de profile recupereaza regulat surplusul de la diferitele unitati de extruziune si resturi de taiere de la fabricantii de ferestre. Acest material imens este reciclat pentru a produce profile care vor fi apoi imprimate sau infoliate cu un strat acrilic Data fiind rezistenta lor excelenta la clima, ele sunt perfect corespunzatoare sa fie folosite si ca mobilier in orase sau parcuri.